Samenlevingscontract
Gaat u samenwonen, dan is het verstandig om afspraken vast te leggen in een samenlevingscontract. U kunt in een samenlevingscontract onder meer opnemen welke spullen van wie zijn en ook kunt u elkaar aanwijzen als partner voor ouderdoms- en nabestaandenpensioen. Tevens kunt u bijvoorbeeld vastleggen dat één van beide partners uit eigen middelen meer heeft bijgedragen bij de aankoop van een (gezamenlijke) woning.
Huwelijksvoorwaarden
Mensen die voor 2018 zijn getrouwd of een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, zijn getrouwd in algehele gemeenschap van goederen, tenzij zij huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden hebben gemaakt en daarin iets anders hebben afgesproken.
Met ingang van 1 januari 2018 geldt de zogenaamde beperkte gemeenschap van goederen. Dat betekent in de basis, dat alle persoonlijke bezittingen en schulden die een partner voor het huwelijk of het geregistreerd partnerschap heeft, van die partner blijven. Ook blijven erfenissen en schenkingen die een partner voor of tijdens het huwelijk of het geregistreerd partnerschap ontvangt, van die partner.
In huwelijksvoorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kunt u de wettelijke regeling aanvullen of wijzigen. Het is verstandig (tijdig) naar de notaris te gaan om u goed voor te laten lichten over de juridische gevolgen van het huwelijk of het geregistreerd partnerschap, alvorens u naar het gemeentehuis gaat om elkaar het ja-woord te geven.
In onderstaande brochure vindt u alle informatie. Heeft u nog vragen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.